Rotsbeheer

Rotsbeheer

Iedereen die af en toe in de Ardennen gaat klimmen, zal al eens gevloekt hebben als hij met zijn mouw in een braam bleef hangen. Maar weiningen staan er bij stil dat als niemand iets zou doen, de  meeste klimmasieven binnen de kortste tijd overwoekerd zouden zijn.


Klimmassieven zijn stukjes natuur en vaak ook beschermd (Natura2000). Als we hier dus willen klimmen, komt daar het een en ander bij kijken.


Ecologie staat hierbij uiteraard altijd centraal. Onze klimmasieven vormen vaak een unieke biotoop. Er kunnen planten en dieren aangetroffen worden die nergens anders in België (en daarbuiten) te vinden zijn.


Daarnaast is er uiteraard ook een veiligheidsaspect. Als klimmer moet je natuurlijk losse stenen zo veel mogelijk laten liggen, je zekeraar bekogelen is af te raden... Maar zeker na een strenge winter komt er vaak heel wat los te zitten. Losse steentjes, stenen en hele blokken kunnen dan ook best verwijderd worden.


Niet te vergeten: equiperen. Het plaatsen van haken, “het bouwen van routes”, hoort uiteraard ook bij rotsbeheer.


Rotsbeheer houdt dus meer in dan 'vervelende planten' verwijderen. Of het nu haken boren, snoeien, bomen verwijderen, paden aanleggen of op de rots zelf planten en stenen verwijderen is, er is altijd iets dat kan/moet gebeuren en we komen altijd handen te kort.


Lijkt het je leuk om je steentje bij te dragen, of gewoon eens te komen kijken?

Mail dan zeker even naar rotsbeheer@alpigo.be !


Tot snel!

Thomas


Vind ons ook op facebook.

Erkende bergsportclub bij Klim en Bergsportfederatie

Ga naar www.klimenbergsportfederatie.be

Data voor volgende rotsbeheerdagen


Voorjaar 2023

zaterdag 14/01/2023

zaterdag 18/02/2023

zaterdag 11/03/2023

zaterdag 15/04/2023

zaterdag 06/05/2023